Oslo

Vind 4 leuke stedentrips inclusief vervoer

Stephan Kroos

Wij willen samen met jou een onvergetelijke stedentrip samenstellen. Zo verzorgd als je zelf wenst. Alleen hotel of met trein, bus, ferry, vliegtuig en leuke excursies! En alles tegen een scherpe prijs!

Stephan KroosGaSamen.nl Stedentrips

Handige tips voor Oslo

Praktische informatie

Een goede voorbereiding is het halve werk! Of je maar een dagje blijft of voor langere tijd de Noorse hoofdstad bezoekt, het is altijd handig om meer te weten van je vakantiebestemming. Zo kom je in ieder geval niet voor onverwachte verrassingen te staan tijdens je stedentrip Oslo.

Snel informatie opzoeken

Alarmnummersomhoog

Het alarmnummer voor de politie in Noorwegen is net als in Nederland 112. Bel voor de brandweer het nummer 110 en voor een ambulance naar 113. Uiteraard spreken de hulpverleners Engels.

Bijzonderhedenomhoog

In Noorwegen geldt een rookverbod voor alle gebouwen die publiekelijk toegankelijk zijn, dus ook in restaurants, bars en hotels. Wel hebben bijna alle hotels rokers-kamers tot hun beschikking.

 

 

Feestdagenomhoog

Feestdagen:

Nieuwjaarsdag
Witte Donderdag
Goede Vrijdag
Tweede Paasdag
Dag van de Arbeid
Brugdag 
Bevrijdingsdag
Hemelvaartdag
Brugdag
Pinksteren
1e Kerstdag
2e Kerstdag

 

Klimaatomhoog

Oslo staat misschien bekend als winterse bestemming, maar de zomers zijn er ook heerlijk! Gemiddeld ligt de temperatuur in de zomer (juni t/m augustus) op 15 graden. Een erg aangename temperatuur om de stad in te gaan. In de winter is het er gemiddeld -2 ºC.In het gebied rondom Oslo regent het weinig. Er valt de minste neerslag van het hele land. Als het dan toch regent, dan gebeurt dat vooral in de zomermaanden.

Openingstijdenomhoog

De winkels zijn van maandag t/m vrijdag over het algemeen geopend tussen 10.00 en 18.00 (vrijdag 20.00) en op zaterdag tussen 10.00 en 16.00. Zondag zijn de meeste winkels gesloten. Wel zijn er dan wat kleinere (dure) supermarktjes open. De warenhuizen sluiten iets later, doordeweeks om 20.00 uur en op zaterdag om 18.00 uur.

Tijdzoneomhoog

Er is geen tijdsverschil tussen Noorwegen en Nederland.

Valutaomhoog

De Noorse munteenheid is de Kroon. 1 Kroon (NOK) is100 øre, wat weer een waarde heeft van 14 eurocent.

 

 

Vervoer

In het centrum

In het centrum

De metro is het snelste vervoermiddel om je in Oslo te verplaatsen. Er zijn 5 lijnen. Het toegangsbewijs kun je ook voor de bus en de tram gebruiken. Voordat je de metro instapt, moet je op het station je kaartje afstempelen in de daarvoor bestemde automaten.

In Oslo zijn er speciale busbanen. Dit scheelt opstoppingen, waardoor je met de bus snel op de plaats van bestemming aankomt.

De stad heeft ook een tramnetwerk. Zo zijn er maar liefst 8 tramlijnen, die het hele stadscentrum en enkele randgemeentes bestrijken. De tramroutes zijn erg lang en over het algemeen wordt elk gebied bestreken door twee lijnen.

Kaartjes voor de bus, tram en metro koop je in kiosken, op het station of (bij de bus) in het vervoermiddel zelf.

 

 

Vliegtuig

Per vliegtuig

Vanuit Nederland vertrekken er dagelijks meerdere vluchten naar Oslo. Je landt dan op Gardermoen, de internationale luchthaven van Oslo. Deze luchthaven bevindt zich ongeveer 50 km ten noorden van Oslo. Het is de snelste manier om in Oslo te komen en hoeft zeker niet de duurste te zijn. Vanuit Amsterdam vlieg je in ongeveer 1 uur en 45 minuten naar Oslo.


 

Luchthaven naar centrum

Van de luchthaven naar het centrum

De snelste verbinding tussen de luchthaven en de stad is de Flytoget; een exprestrein die je in 19 minuten van het vliegveld naar de stad brengt. Deze trein vertrekt ongeveer iedere 10 minuten richting Oslo S. (centraal station). Vanaf 22.00 wordt de frequentie verlaagd naar iedere 20 minuten. De eerste treinen rijden 's ochtends vanaf 05.00 en de laatste treinen rijden rond 24.00. De prijs bedraagt NOK 160,- voor een enkele reis.

Indien je een nachtvlucht neemt, moet je gebruik maken van de shuttlebus (SAS transport service). Deze vertrekt dagelijks om de twintig minuten richting het SAS Scandinavia hotel in het hart van het centrum. Deze shuttlebus rijdt ook 's nachts. Een rit duurt zo'n 45 minuten en kost NOK 130,-.

Een taxi nemen kan natuurlijk ook. Vraag naar de 'Airport Taxi' bij de taxi informatiebalie in de aankomsthal. De ritprijs kost ongeveer NOK 600,-, afhankelijk van je bestemming in Oslo.

Wijken

Wijk Aker Brygge

Aker Brygge

Vlak ten westen van het oude centrum ligt Aker Brygge: een van de nieuwste wijken van Oslo. Ooit een oude haven, nu een modern en druk centrum vol met culturele attracties, theaters, restaurants, bars, pubs en winkels waar je de duurste kleding en zonnebrillen kunt aanschaffen. Hier kun je in de zomer geweldig een terrasje pikken met prachtig uitzicht op de haven onder het genot van een koel briesje.

Wijk Downtown

Downtown

Downtown ligt boven het oude centrum en kun je het nieuwe centrum van Oslo noemen, ook al staan er vele oude gebouwen. De verkeersslagader van Downtown, Karl Johans Gate is tegelijkertijd dé winkelstraat van Oslo. Hier vind je veel van de bekende winkelketens en warenhuizen. De Oslo Kathedraal komt uit 1697 en verkeert in uitstekende staat. Hier vond het huwelijk tussen kroonprins en zijn Mette-Marit plaats.

Achter de kathedraal bevindt zich het charmante Basarhallene,de Bazar Hal. Anders dan in andere markthallen hangt hier niet een opdringerige commerciële sfeer. Je kunt er rustig rondstruinen langs de kleine winkeltjes met antiek, curiosa, kleding en eten en je kunt uitrusten in een van de vele gezellige cafés. Een andere leuke markt is Youngstorget en ligt vlakbij. Deze markt bestaat al 150 jaar en verkoopt verse groenten, fruit, vis maar ook sieraden, kleding en tweedehands spullen.

Loop even door naar Kvadraturen: hier vind je de oudste gebouwen van heel Oslo en veel kunstgaleries. Downtown herbergt een paar van de beste musea van Noorwegen, zoals het Historisch Museum waar je de geschiedenis van Noorwegen van de Steentijd tot nu met onder andere artefacten van de Vikingen. Vlakbij staat de Nasjonalgalleriet. Dit is de officiële kunstgalerie van Noorwegen en hier hangt een van de beroemdste schilderijen van de wereld: “De Schreeuw” van Edvard Munch.

Wijk Gamlebyen

Gamlebyen

Het oude centrum van Oslo, op z’n Noors Gamlebyen genoemd, ligt ten zuiden van het Parlementsgebouw, de Storinget, en de belangrijkste winkelstraat van de stad, de Karl Johans Gate. In dit gedeelte van Oslo vind je naast ouderwetse en sfeervolle restaurants, de oudste resten van de stad uit de Middeleeuwen. Het is een heerlijke wijk om in rond te lopen en je hebt, vooral bij de haven, geweldig mooie uitzichten. Helaas is een groot gedeelte van de oude stad verwoest door de grote brand in 1624.

Tegenover het oude centrum ligt het idyllische eilandje Hovedoya. Hier gaat men in Oslo op hete dagen heen om te zonnen. Je kunt hier ook de ruïnes van een Cisterciënzer klooster zien uit de 12e eeuw waar in de zomer openluchtconcerten plaatsvinden.

Schitterend aan de haven liggen de ruïnes van de Mariakirken. Hier werd in 1050 de eerste houten Mariakirken gebouwd, die later door een stenen kerk werd vervangen. In 1523 werd deze dermate verwoest dat in 1542 werd besloten de kerk maar helemaal af te breken. Het park is nu een populaire picknickspot. Eveneens aan het water ligt een van de beroemdste en meest indrukwekkende gebouwen van Oslo: Akershus Festning.

Dit fort werd in 1299 als kasteel gebouwd en 300 jaar later als fort omgebouwd. Bovenop het gebouw heb je een geweldig uitzicht over de omgeving. Binnen vind je onder andere het Verzetsmuseum, een koninklijk museum en een mausoleum.

Wijk Grunnerlokka

Grunerlokka

Grunerlokka ligt ten noordoosten van het centrum van Oslo. Deze wijk wordt ook wel de Greenwich Village van Oslo genoemd: een dorp in de grote stad met een eigen karakter met prachtig gerenoveerde huizen, kleine winkeltjes en cafés en groene stukken. Dit is een erg gezellige en kleurrijke wijk.

Meer dan 100 jaar geleden was dit de buurt van de arbeidersklasse die meer dan 14 uur per dag werkte in een van de fabrieken aan de rivier de Akerselva. Tegenwoordig woont er in Grunerlokka een mix van kunstenaars, studenten, advocaten en andere yuppen en is het dé hotspot van Oslo.

Het is een leuke en trendy wijk om te winkelen, uit eten te gaan en galeries te bezoeken. Een terrasje pakken onder het genot van een cappuccino is een absolute must hier. Vlakbij ligt een van de oudste gedeeltes van Oslo: Rodelokka. Hier liggen kleine straatjes en huisjes die je eeuwen terug in de tijd voeren.

Wijk Majorstuen en Frogner

Majorstuen and Frogner

Ben je op zoek naar luxe en exclusieve winkels? Dan ben je in de wijken Majorstua en Frogner, ten westen van het centrum van Oslo, aan het goede adres. In deze nette wijken met prachtige straten en huizen bevindt zich een walhalla aan (kleding)winkels.

Vooral in de straat Bogstadveien zul je goed kunnen slagen. Ook met een minder gevulde portemonnee kun je hier prima terecht. Elke zaterdag is er op de Amaldus Nielsen Plass een vlooienmarkt, Vestkanttorget. Je vindt er vooral antiek, kleding en oude platen. Kijk in deze wijken af en toe ook even goed naar boven want de meest indrukwekkende architectuur vind je bovenop de gebouwen.

In deze wijken bevinden zich naast veel winkels ook enkele interessante galeries. Bijvoorbeeld Galleri J.M.S., met topstukken van zowel Noorse als internationale artiesten, en de Albin Upp Galleri met allerlei verschillende soorten kunst en heerlijk eten in het Kunstkafe. In de Frognerparken ligt de meest populaire attractie van Oslo: Vigeland park.

In dit zeer bijzondere park van maar liefst 80 ha staan 212 beelden die zijn gemaakt door de Noorse kunstenaar Gustav Vigeland. Ook het park zelf is ontworpen door Vigeland. Er is een 850 m lange boulevard die is verdeeld in vijf thema’s en waarlangs alle unieke beelden van deze artiest staan. In de zomer is dit park erg populair onder wandelaars, joggers en skaters en zitten alle terrassen bomvol.